Името ми е Румяна Славчева и съм родена през декември в гр.София. Завърших Държавно Хореографско Училище – класически отдел, след което работих 3 години като артист-балерина в Старозагорска Народна Опера. Останалите години от 25 годишния ми сценичен опит преминаха като балерина в Национален  Музикален театър ,,Стефан Македонски“, където имах честта дълги години да работя и с небезизвестната и дълбоко уважавана от мен прима балерина Емилия Кирова.

От 7 години преподавам класически балет за деца и възрастни, от които 4 години работих като педагог в школата на Маша Илиева.

Зад гърба си имам доста спектакли, ето една част от тях: „Бал в Савоя“, , „Лелята на Чарли“, „Царицата на чардаша“, „Хувавата Елена“, „Цигански барон“, „Ловци на бисери“, „Любовта на  Паганини“, „Граф фон Люксенбург“, „Андалусия“, „Фраскита“, „Баядерка“, „Целомъдрената Сузана“, „Магьосникът от Оз“, „Прилепът“, „Моята прекрасна лейди“, „Веселата вдовица“, „Графиня Марица“… и мн. др.

Балетни спектакли:

 • на сцената на Опера Стара Загора:
  „Четиримата мускетари“
 • на сцената на Държавен Музикален Театър:
  „Сатори“, „Ероторе“, „Дихание във времето“, „Измерения в багри“, „Старият албум“ и др.
 • на сцената на НДК:
  „По пътя ни“, „Невъзможно привличане“, „Йохан Щраус концерт – На синия бял Дунав – Египетски марш“
 • ТВ Оперета II и IIIи много Шоу и ТВ програми…

Балетът за мен е изкуството, което ме преобрази, едно от най-вдъхновяващите чудеса в моя живот, дарил ме с много… много красота, чувсвеност и емоция!

Мои хоби-та са туризъм, плуване, колоездене, плетиво, градинарство и йога.

За мен децата са моите и вашите съкровища. Те са деликатна, понякога трудна „материя“, изискваща индивидуален подход.Те са нежни създания, които обичам  и на които искам толкова много да дам!

 

5 thoughts on “Румяна Славчева: Артист балерина

 1. Подходът й към децата е изключителен и расте взаимна любов към красотата и изкуството. Румяна Славчева има голям опит на сцена, а тънкият й усет и изяществото, което я отличава, допринасят за изключителните качества на хореографските композиции. Леко и неусетно малките балерини навлизат в по-трудни и сложни танцови изпълнения. Happy Dance винаги се открояват на сцена с деликатност, сложност, изисканост в танца… И с вълшебни костюми! За всяко представление вашите малки балерини ще ви изненадват, пременени с чудните идеи на Руми.

 2. Светлин Ивелинов - балет-майстор на ДМТ "Ст. Македонски" каза:

  Румяна Славчева е една от най-изявените солистки на балетна трупа Държавен Музикален Театър „Ст. Македонски“. В дългогодишната си творческа кариера тя е доказала професионалните си качества като изключително дисциплинирана и трудолюбива балерина с отлична професионално подготовка и голяма артистичност. Своя талант Румяна е показвала в спектаклите на сцената на Държавен Музикален Театър, НДК, както и на международни сцени в Прага, Москва, Белград,Германия,Япония.

 3. Браво РУМЯНА, БРАВО СЛАВЧЕВА !!! Вашите балеринки се открояват с високото ниво на майсторство, което постигат в най-кратки срокове, след уроците взети при Вас; а костюмите, с които ги дарявате за концертите им- са запомнящи за много години напред, и са силно открояващи се сред другите. Децата не само Ви обичат , но и много уважават за грижите и взискателността, към тях. Уменията Ви на балетен педагог са удивителни ! Браво, дръжте така фронта !

 4. Детската балетна школа не е само уроци по балет, а преди всичко уроци по изящество и любов към красивото, нежност, мило отношение . По много естествен начин Руми успява да предаде и тези уроци на децата, заедно с първите балетни стъпки и по-сложни умения. Тя успява да покаже на всяко отделно дете колко то е уникално и прекрасно. На годишните представления нейните групи винаги извикват едно спонтанно „аааа“ от публиката – костюми като за световно, интересни композиции, възторжени деца. Затова всички обичат Руми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: