Изкуството може да подпомогне развитието на важни умения у децата.
,,Изкуството е нещо като черешката на тортата. Когато си подредим всички останали неща, тогава можем да помислим и за изкуство „, пише   професорът по психология в Калифорнийския университет Майкъл Газанига в книгата си ,,Същността на човечеството“.
    Но всъщност заниманията с изкуство са изключително полезни за децата.Невробиолозите твърдят, че заниманията с изкуство особено когато е свързано с изява  на сцена,подготвят много добре мозъка за работа с точни науки.Те развиват концентрацията и умението  за наблюдателност. Глен  Шеленберг от Университета в Торонто изследва деца на шестгодишна възраст,занимаващи се с музика,балет, пеене, и ги сравнява  с деца, които нямат занимания свързани с изкуство.Резултатите сочат, че тези уроци значително повишават коефициента на умствено развитие.Подобно проучване провежда и
Хелен Невил от Орегонския университет с деца между 3 и 5 години.Резултатите показват, че децата занимаващи се с изкуство, имат значително по-добра концентрация,зрително-пространствено ориентиране и дори умение да смятат.
 Изкуството във всичките му форми, било то музика, театър, рисуване, балет, провокира децата да мислят, да задават въпроси и да търсят отговори.Прави ги по-уверени и целенасочени.Кара ги да излязат от рамките на стандартното мислене, да намират повече алтернативи и отговори на една задача или проблем. Изкуството насърчава децата да чувсват и преживяват света по един дълбок и нюансиран начин.Помага им да си задават въпроси, а не просто да заучават готови констатации, да опознават сами себе си.Най-силните хора са хората, които познават себе си и собствените си възможности!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: